top of page

9 листопада - День української писемності та мови

9 листопада - День української писемності та мови. Відзначають його на честь літописця Нестора - послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія. Саме з нього, вважають дослідники, і починається писемна українська мова. Традиційно у нашій школі відбулися заходи з нагоди Дня української писемності та мови.

Учні та вчителі з хвилюванням та великим бажанням долучилися до написання радіодиктанту національної єдності, адже хотіли вкотре відчути красу і велич українського слова. Текст диктанту «Твій дім» співзвучний із сучасними подіями. Його зворушливо прочитала легендарна Ада Роговцева, вкладаючи у кожне слово біль, смуток і тугу за рідним домом. Важливим сьогодні стало одне - неймовірне відчуття єднання зі співвітчизниками, відчуття, що ти - частина народу, який є титаном духу та героїзму.

Особлива атмосфера панувала сьогодні в учнів 5-Б класу. Класна кімната сяяла не тільки дитячими усмішками, а й вишиванками, яскравими висловами про мову. П’ятикласники активно відгадували мовознавчу вікторину, використовуючи цеглинки «Lego». А ще виконували різноманітні інтерактивні завдання: створювали прикметниковий віночок, складали пазл «Рідна мова»,правильно розташовували слова у «Плутаниці», писали есе «Як слово допомагає мені в житті», а ще малювали і з нетерпінням чекали нагород. Маленькі знавці великої мови отримали грамоти «Найкращий знавець рідної мови».

Не відставали й учні 9-А класу. Вони взяли участь в інтелектуальному мовознавчому турнірі «Солов’їне шоу» А ще розіграли квитки на інсценізацію уривків з п’єси «Наталка Полтавка». Вартість квитка була високою. Для того, щоб потрапити на виставу, учні відповідали на питання з української мови. Щирими оплесками дев’ятикласники нагородили акторів, адже звучала неперевершена українська мова вустами героїв «Наталки Полтавки».

Відзначення Дня української мови та писемності дало змогу учням доторкнутися до джерел духовної культури рідного народу, поглибити знання про витоки писемності та розвиток української мови, її правопис; усвідомити необхідність пропагування української мови в суспільстві, підвищення власної мовної культури як обов’язку кожного українця.












































5-А клас: інтелектуальна гра "Знавці рідної мови". П'ятикласники брали участь у різних іграх: "Слово про слово", "Словникар", "Прямо та влучно", "Казкові перегони".

Захоплюючий захід пройшов непомітно, але продуктивно, діти залишились задоволені та дізнались багато нової інформації. Усі ще раз пересвідчились, яка цікава та багата українська мова.

Діти ще підготували вітальні листівки для Мови.

За плідну роботу учні були нагороджені.






30 переглядів0 коментарів
bottom of page